-
Nezavisne Novine: Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) oglasila je prodaju beogradskog hotela Union po početnoj cijeni nešto malo većoj od 297 miliona dinara.
-
SrbijaDanas.com: Dodao je da je ponosan na to što je u poslednjih godinu i po dana pokrenuto najviše projekata kada je u pitanju železnički transport, a koji su godinama bili na čekanju.
-
Kamatica.com: Šta raditi kada otplata kredita (možda) ne ide onako kako ste zamislili...
-
Capital.ba: BANJALUKA – Banjalučki prevoznici praktično „na riječ“ besplatno prevoze penzionere, jer gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković odbija da ispoštuje dogovor i potpiše ugovor prema kojem besplatne karte ne važe radnim danima u periodu...
-
Capital.ba: BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da povećanje minimalne plate nije uticalo na nivo zaposlenosti u Srpskoj, te da je cilj ove odluke Vlade bio da zaštiti radnike. FOTO: Agencije “Nemamo nikakav značajan...
You are here
Zlatiborac d.o.o.
,,
Tradicija proizvodnje sušenog mesa na pitomim obroncima Zlatibora, planine u jugozapadnoj Srbiji, na nepreglednim livadama idealnim za uzgoj zdravih planinskih grla, neguje se vekovima. Meso se u davna vremena sušilo za sopstvene potrebe: da se u hladne zimske dane prehrani mnogoljudna porodična zadruga. Malo po malo, rađala se i razvijala tradicija koja je, uz proizvodnju belog mrsa - sira i kajmaka - već odavno postala zaštitni znak Zlatiborskog regiona.
Začetnik ove tradicije u porodici Stojanovića, u selu Mačkatu, bio je Jovo Stojanović koji je daleke 1885. godine počeo da suši kozje meso, najkvalitetnije delove kozjeg buta. U tada pasivnom, danas bogatom kraju, gajilo se dosta koza, a da bi domaćini mogli cele godine da imaju na trpezi meso sušili su ga i čuvali u ambaru, u žitu!
Žito je bilo pšenica ili zob, a meso se zaranjalo do dubine da se moglo dohvatiti rukom. Tu je bilo sigurno od štetočina i zadržavalo svežinu.
Veštinu i stečeno znanje preneo je Jovo sinovima koje je naučio i poštovanju i ljubavi prema zanatskoj proizvodnji kvalitetnog sušenog mesa, jedinstvenog ukusa, spremljenog po receptima predaka.