You are here

SZRBelko

Mesto: 
Address: 
Brezovica
Brendovi: 

Proizvodnja gašenog kreča

Gašeni kreč
Dobija se gašenjem živog kreča. Kreč se gasi na taj način što se sanduk za gašenje najpre napuni izvesnom količinom živog kreča, pa se zatim doliva voda. Kreč se raspada i gasi razvijajući temperaturu od oko 150 °C, zbog čega je obavezno mešanje izvesnim alatom. Koristi se kao građevinski materijal za pravljenje maltera. Njegova hemijska formula je Ca(OH)2

Primenjuje se za unutarašnje i spoljašnje krečenje, dezinfekciju mineralno vezanih podloga, zaštitu voćaka od insekata, kao vezivo za krečne i kreč/cement maltere. Paropropustan je i velike pokrivne moći. Gustina gašenog kreča iznosi: 1,30 kg/dm³.
Potrošnja se kreće od 0,3 - 0,4 kg/m², a može se razređivati s vodom u odnosu 1:4 za retku smesu do 1:2 za gustu smesu.
Skladišti se tako da se u posudu ulije malo vode da prekrije površinu (da kreč ne dolazi u kontakt sa vazduhom), i na taj način se može čuvati neograničeno dugo, ali je potrebno čuvati ga od smrzavanja.

Gašeni kreč za malteraciju i zidanje, proceđen, bez grudvica i bez trunke kamena. Odležao minimalno 30 dana, pakovanje u buradi 300kg ili u PVC džakovima od 25 i 30kg, 1 bure pokriva 50-60m2 malteracije. Za veće količine dostava na gradilište. Kraljevo, Kruševac, Vrnjačka Banja, Trstenik, Kopaonik, Čačak, Kragujevac, Beograd. Cena za Beograd sa prevozom: 30 EUR bure.